Peper van Mill & Mortar

Peper van Mill & Mortar



Mill & Mortar biedt een uitgebreid gamma pepersoorten en peper-fusions aan. Ontdek hier hoe elke soort peper van elkaar verschilt en hoe je elke soort peper gebruikt. Elk gerecht verlangt namelijk een ander pittigheids-level.
Verder is ook niet iedereen een grote fan van zeer intens-pikante smaken.

Dit is de peper-smaakwijzer die jij nodig hebt!
Dankzij alle peper-varianten van Mill & Mortar is er gegarandeerd voor iedereen wat wils.

PEPER VAN MILL & MORTAR

Deze blog is jouw smaakwijzer om de perfecte pepersoort uit te kiezen voor jouw volgende bereiding. Op zoek naar een pittige en intense peper? Of heeft jouw gerecht eerder nood aan een zachte en fruitige pepertoets?

 

Wil meer te weten komen over peper en de oorsprong ervan? Klik hier. 

 

 

 

THE ULTIMATE BASICS

 

 

Zwarte peper

Deze 100% zwarte peperbollen zijn een absolute must-have voor elke keuken.

Herkomst: Het bergachtige Thysmada gebied in het zuiden van Sri Lanka.

 

Smaakprofiel: Krachtig en pittig.

Gebruik: Volledige peperbollen of vermalen voor dagelijks gebruik.

 

 

 

Witte peper
De peperkorrels ontwikkelen zich tot ze roodkleurig zijn. Daarna worden ze in water afgespoeld tot de rode schil ervan valt. Zo komen de witte peperkorrels tevoorschijn.

Herkomst: De bossen van Sri Lanka rond het Thysmada gebied.

 

Smaakprofiel: Witte peper is intenser van smaak dan zwarte peper. Dit komt omdat de bessen langer aan de plant blijven rijpen.

Gebruik: Deze 100% witte peperbollen zijn geschikt voor dagelijks gebruik. Witte peper is bovendien een onmisbare specerij in de Aziatische keuken.

 

 

 

 

THE “LESS BASIC” BASICS

 

 

Zwarte Sre Ambel peper
De ondergrond van het Cambodjaanse stadje Sre Ambel geeft een roodbruine tint aan deze zwarte peperbollen.

Herkomst: De Cambodjaanse kuststad Sre Ambel.

 

Smaakprofiel: Medium hete zwarte peperkorrels met een florale hint van eucalyptus.

Gebruik: Deze peper is uitermate geschikt voor de bereiding van winterse gerechten. De zwarte bollen zijn ook ideaal in combinatie met vlees en gevogelte.

 

 

 

Rode Kampot peper
Het verschil tussen rijpe en overrijpe peperbollen is miniem. Deze peperbollen worden dan ook met de hand geplukt zodat de peperboer enkel de juiste peperbollen selecteert. Het oogstproces maakt deze pepersoort zeldzamer en duurder dan andere.

Herkomst: Deze peperbollen zijn afkomstig uit de provincie Kampot in Cambodja. Na de oogst worden ze er in de zon gedroogd.

 

Smaakprofiel: Naast de intense hitte die deze peperbollen geven, proef je een fruitige en zoete toets.

Gebruik: Rode peper wordt op dezelfde manier als zwarte peper gebruikt. De smaak van deze rode peper komt extra tot zijn recht in gerechten met een fruitige, zoete smaak. Bijvoorbeeld in desserts of roomsauzen.

 

 

 

Groene Malabar peper
Deze peperbollen worden geplukt van dezelfde plant als de witte en zwarte peperbollen. Echter worden deze peperbollen geplukt als ze nog groen zijn. Na de oogst worden ze direct gevriesdroogd om alle smaken en aroma’s te behouden.

Herkomst: Kerala, een kuststad gelegen in het uiterste zuidwesten van India.

 

Smaakprofiel: Groene peper smaakt iets milder dan zwarte en witte peper. Verder geeft ze een fruitige toets aan je gerechten.

Gebruik: Heerlijk in dressings, verse kazen en groenten-en visgerechten. Ook ideaal in combinatie met steak en pepersaus.

 

 

 

Gerookte witte peper
De heerlijk intense smaak van witte peper wordt versterkt door een subtiele rooksmaak. Het is zeker een unieke toevoeging aan je peper assortiment. 

Herkomst: De bossen van het Thysmada gebied in Sri Lanka .

 

Smaakprofiel: De witte peperkorrels worden gerookt boven een mengeling van jeneverbes, beuken- en dennenhout. Dit geeft de witte peper een gerookte toets.

Gebruik: Geef al je gestoomde groenten, wit vlees, ei- of visgerechten dat tikkeltje extra intensiteit en smaak.

 

 

 

 

VALSE PEPERS (schijnpepers)

 

Valse peper groeit niet aan dezelfde peperplant (Piper Nigrum) als ‘echte’ peper.
Verder bevat valse peper zeer weinig tot geen piperine, het hoofdbestandsdeel van ‘echte’ peper.

 

 

 

Roze curepipe peper
Roze peperbollen zijn vergelijkbaar met gedroogde besjes. Roze peper behoort tot dezelfde plantenfamilie als cashew, hazel- en pistachenoten. Heb je een notenallergie? Dan vermijd je deze roze peper beter.

Herkomst: De Baies-rozenplant die groeit in de stad Curepipe op het eiland Mauritius.

 

Smaakprofiel: Geeft een aangename, bloemige zoetheid en een lichte bitterheid.

Gebruik: Roze peper is lekker in vinaigrettes, dressings, groenten, vis en lichte vleesgerechten, droge kazen of desserts. De gehele bollen zijn ideaal om toe te voegen als garnituur in een Gin-Tonic.

 

 

 

Lange Sumatra peper
Lange peper, ook wel Piper longum, pippali of Bengaalse peper genoemd, groeit aan een klimplant die in ranken wordt gekweekt.

Herkomst: Sumatra, het vijf na grootste eiland ter wereld dat tot Indonesië behoort.

 

Smaakprofiel: Lange peper heeft niet enkel een unieke vorm, ook de smaak is complexer en intenser dan de standaard peperbolletjes. Je proeft niet enkel de hitte van de peper, maar ook een toets van nootmuskaat, kardemom, kaneel en gember. 

Gebruik: Lange peper gebruik je net zoals andere peperbollen als geheel of verpulverd. Het is een absolute must-have voor fans van de Indische en Maleisische keuken.

 

 

 

Szechuan peper
Deze ‘valse’ peper bestaat uit gedroogde vruchtjes van doornenstruiken. Deze struiken zijn verwant aan citrussen.

Herkomst: Op de ongerepte Himalaya vlaktes in Nepal vind je de hoge doornenstruiken die de unieke Szechuan pepervruchtjes dragen.

 

Smaakprofiel: Szechuanpeper heeft een lichte citroensmaak en is opvallend minder pittig. De vruchtjes creeren eerder een soort tijdelijk verdovende tinteling bij aanraking met de tong.

Gebruik: Szechuanpeper is een specerij die vooral gebruikt wordt in de Chinese keuken. Het is genoemd naar de Chinese provincie Sichuan die bekend staat om haar pittige keuken.

Maal de bessen fijn of hak in kleine stukjes voor gebruik. Szechuanpeper wordt vooral gebruikt bij visgerechten, en kip. Of gebruik deze bessen als garnituur voor een cocktail.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.