Het mysterie van zand in zwarte peper

  • Geplaatst op
  • Door Niels
  • 0
Het mysterie van zand in zwarte peper

Heb je je ooit afgevraagd hoeveel zand er eigenlijk in bij je gemalen zwarte peper zit? Het lijkt misschien vreemd, maar zand en gemalen zwarte peper delen wel degelijk vaak hetzelfde potje. Maar waarom? En is dat normaal?

Het zandmysterie in gemalen specerijen

Gemalen specerijen voegen smaak toe aan onze gerechten, maar hoe zuiver zijn ze? Recent onderzoek van de universiteit van Wageningen werpt een verontrustende blik op onze vaak gebruikte smaakmakers. Uit hun onderzoek bleek namelijk dat de specerijenpotjes vol zitten met onregelmatigheden, met zwarte peper trieste koploper.

 

Zand in peper

Het lijkt misschien vreemd maar zand is wel degelijk toegestaan in peper. Bij het oogsten en verwerken van de onmisbare smaakmaker kan er immers ook wat zand in het potje terecht komen. De hoeveelheid zand is echter wettelijk bepaald. Zo mag 100g peper maximum 1,5g zand bevatten.

 

Maar wat blijkt het onderzoek? Dat er vandaag gemalen peper terug te vinden is in de winkel die tot 33 keer meer zand bevat dan toegestaan. Eén van de stalen bestond zelf voor 90% uit zand, aangevuld met 10% peper. 

 

Ook veel andere vulmiddelen

De universiteit onderzocht 15 potjes gemalen zwarte peper, voornamelijk beschikbaar in grote supermarkten. Bij 11 van deze pepers werden onregelmatigheden aangetroffen. Dit ging om een te hoog aandeel aan planten- en schilmateriaal, rijst- en maïszetmeel en zelfs zout!

 

Waarom er zand in je peper zit

Zand is uiteraard echt goedkoop. Je denkt als nietsvermoedende consument een potje vol smaakmakers te kopen. Maar in werkelijkheid zit er minder in dan je denkt. Je betaalt dus eigenlijk de prijs van dure peper voor wat doodgewoon zand. Vuil boerenbedrog dus.

 

Waarop je moet letten als je specerijen koopt

De prijs is uiteraard een belangrijke indicator. Te goedkope smaakmakers bestaan vaak uit een (grote) hoeveelheid vulmiddelen. Kijk ook eens op het label. Misschien zie je daar zout, (maïs)zetmeel of - erger nog - E-nummers blinken. Deze moet je uiteraard zo veel als mogelijk mijden. Kies daarom voor kwalitatieve, clean label kruiden en specerijen

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.