Welke koffiebonen bestaan er?

Bestaan er verschillende soorten koffiebonen? Zijn ze allemaal geschikt om er een heerlijke kop koffie van te maken? Hoe verschillen deze bonen dan van elkaar? Wat wordt bedoeld met licht of donker gebrande koffiebonen.
Ontdek alle antwoorden in deze blogpost.
SOORTEN KOFFIEBONEN
Er bestaan meer dan 60 soorten koffiebonen, maar slechts 2 daarvan zijn geschikt om er kwalitatieve koffie van te maken, namelijk: Arabica en Robusta.
ARABICABONEN
Meer dan 70% van de wereldwijde koffie-oogst bestaat uit Arabicabonen. Deze bonen smaken verfijnd en zoet. Die smaak ontstaat doordat ze op een hoogte van 1500 meter groeien. Hierdoor heeft de plant geen last van ziektes en parasieten.
Verder komen op die hoogte weinig insecten voor, waartegen de plant zich moet beschermen. Daarom bevatten Arabicabonen 50% minder cafeïne dan de Robusta.
Wat is cafeïne en wat doet het met ons lichaam? Klik hier.
ROBUSTABONEN
De andere 30% van de wereldwijde koffieoogst bestaat uit Robustabonen. Deze bonen groeien op een maximale hoogte van 900 meter. Op een lagere hoogte komen meer insecten voor.
Hierdoor maakt de Robustaplant ter bescherming een grotere hoeveelheid cafeïne aan. Die hoge hoeveelheid cafeïne zorgt ervoor dat de Robustaboon een stuk bitterder smaakt dan de Arabicaboon.
KOFFIESOORT |
Arabica |
Robusta |
CULTIVATIE |
Hoger gelegen gebieden 600-2300m Nood aan veel onderhoud
|
Lagergelegen gebieden 0-900m Minder onderhoud nodig |
KENMERKEN |
Ovaal met S-vormige gleuf Kwaliteit ↑
|
Ronder met rechte gleuf Kwaliteit ↓ |
RESISTENTIE |
Lager: minder cafeïne
|
Hoger: meer cafeïne |
SMAAK & AROMA’S |
Aromatisch en smaakvol: complex, hogere aciditeit, floraal, fruitig,chocolade,
|
Weinig complex: |
KLEUR VOOR VERBRANDING
|
Donkergroen |
Lichtgroen |
WERELDWIJDE OOGST
|
70% van wereldwijde oogst
|
30% van wereldwijde oogst
|
LIBERICABONEN
Er bestaat nog een derde soort koffiebonen, genaamd Liberica. Met Liberica-koffie is amper omzet te verkrijgen. Deze boon heeft een lage kwaliteit en wordt niet gecommercialiseerd.
De voornaamste oorzaak hiervoor is dat de productiekosten voor deze koffiebonen enorm hoog zijn in vergelijking met die van Arabica- en Robustabonen.
Daarnaast is het cafeïnegehalte van deze boon zodanig hoog dat Libericakoffie haast niet te drinken valt.
WAAR KOMEN KOFFIEBONEN VANDAAN? DE KOFFIEGORDEL ALS SMAAKWIJZER.
Waar komen koffiebonen vandaan? De landen waar koffieplanten groeien bevinden zich rondom de evenaar. We noemen dit de koffiegordel.
Deze plekken liggen meestal in een bergachtig gebied waar het klimaat zonnig, warm en vooral stabiel is. De koffieplant is namelijk erg gevoelig voor klimaatsveranderingen.
De smaak van de koffiebonen verschilt per werelddeel en is afhankelijk van de lokale terroir.
MIDDEN EN- LATIJNS AMERIKA
In Midden-Amerika hebben de bonen een notige, fruitige, zuurdere smaak.
De koffiebonen uit Latijns-Amerika hebben toetsen van chocolade met een lichte aciditiet en een zachte, notige nasmaak.
AFRIKA
Hier komen de verfijnde koffiesmaken voor. Afrikaanse koffiebonen zijn fruitig, bloemig en hebben een zuurdere nasmaak.
AZIË
Aziatische koffiebonen hebben een krachtige, donkere en rijke smaak. Ze zijn het minst zuur. De bonen uit Azië hebben een zeer kruidige en aardse nasmaak.
LICHT OF DONKER GEBRANDE KOFFIEBONEN
KOFFIEBONEN BRANDEN
Vers geoogste koffiebonen zijn groen. Door ze te branden krijgen de koffiebonen hun typerende bruine kleur. De termen licht, medium- en donker gebrand refereren naar hoe lang de bonen gebrand zijn.
De branding van koffiebonen bepaalt de smaak en intensiteit van een kop koffie.
LICHT
Lichtbruine bonen kennen slechts een korte brandingstijd. Dat maakt deze bonen perfect om er lungo’s e americano’s mee te brouwen.
DONKER
Donkerbruine koffiebonen worden langer gebrand. Hierdoor ontstaat een zeer intense koffiesmaak. Donker-gebrande bonen zijn ideaal voor het zetten van espresso’s, latté ’s en cappuccino’s.
1 SOORT BONEN… OF TOCH EEN COMBINATIE?
Arabica- en Robustabonen worden zowel individueel (100% Arabica of 100% Robusta) als in combinatie met elkaar verkocht. In een gecombineerde verpakking ligt het percentage Arabicabonen meestal hoger dan het percentage Robustabonen.
(Bijvoorbeeld: 80% Arabica & 20% Robusta, of 60% Arabica & 40% Robusta)
Door Arabica en Robusta te combineren voeg je de krachtige en zoete smaak samen.
WIST-JE-DATJES OVER KOFFIE
KOFFIE IS RIJK AAN ANTIOXIDANTEN
Antioxidanten werken ontstekingsremmend. Op die manier beschermen ze de lichaamscellen tegen celveroudering. Dit verlaagt het risico op chronische ziektes.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...