Dukkah - wat is Dukkah en hoe gebruik je Dukkah

Dukkah - wat is Dukkah en hoe gebruik je Dukkah

Dukkah is de nieuwe must-have voor jouw keuken. Deze populaire mix van gedroogde kruiden, specerijen en noten vormt een goeie basis voor vele leuke gerechten, marinades en dipsausjes. Maar waar komt Dukkah vandaan, en hoe gebruik je deze kruidige mix in jouw volgende gerecht?

Wat is Dukkah?

Dukkah is een mengeling die bestaat uit gedroogde kruiden, specerijen en noten.

 

 

 

Waar komt Dukkah vandaan?

Dukkah komt oorspronkelijk uit Egypte. Duizenden jaren geleden werd deze mengeling gebruikt door de Bedoeïenen; woestijnbewoners uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Deze Nomadenstammen verhandelden en gebruikten deze mengeling vooral om financieel te overleven in de Sahara.

 

Tegenwoordig is Dukkah een vaste waarde in het Midden-Oosten en in de Arabische keuken.

 

 

 

Wat betekent Dukkah?

Dukkah is afgeleid van het Arabische “Duqqa”, wat fijnstampen of verpulveren betekent. Na het drogen en roosteren van de kruiden, specerijen en noten wordt alles namelijk samen geplet en fijngemalen tot een hartige smaakmaker.

 

 

 

Stijgende populariteit door immigratie en tv-shows.

Als gevolg van de Arabische immigratie is de populariteit van deze kruiden en- specerijenmengeling de laatste 10 jaar enorm gestegen. Maar ook tal van tv-shows en kookprogramma’s liggen mee aan de basis voor de stijgende populariteit van Dukkah.

 

 

 

Welke soorten Dukkah bestaan er?

Dukkah is een mengeling van gedroogde kruiden, specerijen en fijngehakte noten. Je kan eender welke kruiden, noten en specerijen terugvinden in Dukkah. Hierdoor bestaat er een groot aantal varianten. De ene net iets pittiger, zouter of zachter dan de ander.

 

De meest voorkomende ingrediënten voor Dukkah zijn sesamzaad, hazelnoten en venkel. Maar zoals hierboven vermeld bestaan er veel meer varianten waar bijvoorbeeld oregano, amandelnoten, pistachenoten, gedroogde korianderzaad, … in verwerkt zitten.

 



 

Ontdek Dukkah van Mill & Mortar

 

Mill & Mortar heeft eigen Dukkah-mengelingen ontwikkeld van noten, zaden en specerijen. Deze mengelingen zijn geïnspireerd door de Dukkah-mengsels uit het Midden-Oosten die de Bedoeïenen verhandelden in hun handelscaravans in de Sahara.

 

 

Groene Dukkah
Mix van amandelstukjes, pistache, venkel en zwart sesamzaad. Ideaal als snack, bij de apéro of op vis.

 

 

Rode Dukkah
Mix van paprikaproducten en amandelstukjes. Ideaal als snack, bij de apero of bij kip.

 

 

Dukkah olie
olie met geroosterde sesam, gebruik bij dukkah kruiden als tappas

 

          

                                                 

Waarvoor gebruik je Dukkah?

 

Doordat er zoveel verschillende varianten bestaan, kent Dukkah talloze culinaire gebruiksmogelijkheden.

 

 

 

Dukkah als dipje bij de apéro

Dukkah is tegenwoordig een populair onderdeel van de apéro.

 

Giet een scheutje olie en enkele koffielepels Dukkah in een klein schaaltje. Versnijd vers brood en rauwe groenten in reepjes. Dip het brood en de groentjes in de Dukkah-mengeling. Zo voorzie je verse groentjes en brood van een heerlijk knapperig en kruidig korstje.

 



 

Dukkah als smaakmaker in hummus en dipsausjes

Wil je graag zelf een dipsausje maken voor de volgende apéro? Dan is Dukkah vast en zeker een goed basisingrediënt. Meng gewoon enkele koffielepels Dukkah door een hummus-basis of platte kaas. Een eigen dipsausje maken was nog nooit zo eenvoudige.

 

 

 

Dukkah als topping of marinades en rubs

Gebruik Dukkah als topping op salades, pizza’s, zachte kazen en poké bowls.

Dukkah is ook een ideale mengeling om te gebruiken in vlees- en vismarinades of als krokante rub voor lams-en varkensvlees. Zoveel overheerlijke mogelijkheden!

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.