Wat is het verschil tussen kruiden en specerijen

Wat is het verschil tussen kruiden en specerijen

Vaak gebruiken we kruiden en specerijen als synoniem voor elkaar. Maar zijn ze wel echt hetzelfde? Waar zitten dan juist de verschillen? Hoe en waarvoor gebruik je kruiden en specerijen?

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN KRUIDEN EN SPECERIJEN

Vaak gebruiken we kruiden en specerijen als synoniem voor elkaar. Maar zijn ze wel echt hetzelfde? Waar zitten dan juist de verschillen? Kruiden en specerijen verschillen in:
  • Gebruiksmethoden
  • Bewaarmethoden
  • Klimaat van oorsprong

 

 

 

 

KRUIDEN

 

 

SPECERIJEN

 

    GEBRUIKSMETHODE

 

Op het einde toevoegen, versnipperen als afwerking

 

Maakt gerechten fris en vers

 

In het begin van het kookproces toevoegen

 

 

Geven warmte en rijkheid

 

    BEWAARMETHODE

 

Droog, koel, invriezen

 

Droog en donker bewaren

 

    KLIMAAT & OORSPRONG

 

 

Gematigd klimaat

 

 

Tropisch klimaat

 

 

    BESTSELLERS

 

 

 

 

 

 

Kruiden

Kruiden zijn verse, groene planten die je gemakkelijk zelf kan kweken. Ze overleven dus gemakkelijk in ons gematigd klimaat. Deze plantjes kun je samenbundelen tot een kruidentuiltje of versnipperen. Je voegt ze tijdens of na het koken toe. Door de warmte en het vocht geven ze hun smaak af.

 

We maken een onderscheid tussen zachte en harde kruiden.

 

 

Zachte blaadjes

Zachte (blad)kruiden zoals koriander, peterselie, kervel en munt voeg je beter achterna toe aan je gerechten. De zachte blaadjes geven hun smaken vrijwel direct af. Deze kruiden worden ook meestal versnipperd als afwerking voor het serveren. Ze zijn dus perfect eetbaar.  

 

 

Harde bladjes

Kruiden met harde bladeren zoals laurier, rozemarijn en tijm bundel je beter samen. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om de kruiden er achterna weer uit te halen. De harde voelen niet zo aangenaam aan in de mond en eet je dus beter niet op.

 

 

Bewaarmethodes
Gedroogde kruiden

Bewaar kruiden op een donkere droge plaats in een doosje. Gedroogde groene kruiden blijven 1 tot 2 jaar goed.

 

Ingevroren kruiden

Na het invriezen blijven de kruiden ongeveer 1 à 2 maanden goed. Daarna verliezen ze hun smaken en aroma’s. 

 
Vers bewaren

Kruidenplantjes zijn heel eenvoudig zelf te kweken op een zonnig en licht plekje. Verse kruiden kun je een paar dagen in een natte doek in de koelkast bewaren.

 

 

Specerijen

Specerijen zijn de meest geurende, smaakvolle en aromatische deeltjes van een plant. Deze planten en specerijen komen voornamelijk voor in landen met een tropisch warm klimaat. Specerijen geven warmte, smaak en geur aan je gerechten.

 

Voorbeelden van de meest aromatische plantdeeltjes zijn: bloemknop, wortel of knol, stampers, zaad, bast of stam, …

 

 

Bewaarmethode

Gedroogde specerijen blijven 2 tot 4 jaar goed mits je ze correct bewaard op een droge, koele en donkere plek. 

 

 

Gebruik

Specerijen kook, bak, stoof, braad of grill je het beste mee vanaf het begin van het kookproces

 

Veel specerijen hebben ook een bewezen geneeskrachtige werking op ons lichaam. Ze zitten boordevol antioxidanten en dragen zo bij aan je immuunsysteem. Ook hebben ze een ontstekingsremmende werking en zouden sommige specerijen levensverlengend zijn. Daarom wordt kruidengeneeskunde of fytotherapie in sommige landen zoals Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland erkend als reguliere geneeskunde.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.