Capsicum Pepers en Specerijen

Capsicum Pepers en Specerijen


Behoren capsicum pepers en chili's tot dezelfde familie als peperbollen of gaat het hier over een totaal andere specerij? Waarvoor gebruik je chilipepers het beste en is elke peper even pittig?

CAPSICUM PEPERS EN SPECERIJEN

 

Wat is het verschil tussen echte peper en Spaanse peper?

 

Capsicum is Latijns voor peper. Alle soorten chilipepers en paprika’s stammen af van het botanische geslacht ‘capsicum’, dat tot de nachtschadefamilie behoort.

 

Deze plantenfamilie bevat naast pepers, tomaten, paprika’s en aubergines heel wat giftige planten die geschikt zijn om in medicatie te verwerken.

                                       

Deze plantenfamilie bevat heel wat verschillende specerijen en smaakmakers. Denk hierbij aan: chilivlokken, cayennepeper, en jalapeños.

 

Deze specerijen zijn onmisbaar in de Midden-Oosterse keuken. Tegenwoordig zijn deze specerijen ook populair in onze westerse keuken.

 

Sommige pepers zijn zodanig pittig dat je er maar enkele zaadjes of slechts een half theelepeltje van kan toevoegen aan je gerechten. Om de pittigheid van elke vrucht uit deze plantenfamilie gemakkelijker in kaart te brengen is de Scovilleschaal ontwikkeld.

 

Klik hier om meer te weten te komen over de Scovilleschaal.

 

 

 

Wat zijn capsicum pepers?

 

 

Spaanse pepers of de welgekende roodkleurige chilipepers komen van een totaal andere peperplant dan gewone peperbollen. Ze behoren dus officieel gezien niet tot de peperfamilie.

 

Daarnaast bevatten chili’s en Spaanse pepers ook geen piperine maar hoofdzakelijk capsaïcine die de pittige smaak veroorzaakt.

 

Om meer te weten te komen over gewone peper en verschillende soorten peperbollen, klik dan hier.

 

 

 

Ontdek de specerijen van Mill & Mortar

 

Hieronder vind je een overzicht van alle capsicum specerijen van Mill & Mortar. Deze staan gerangschikt van zacht naar pittigst.

 

 

Zoete paprika

 

Deze zoete, niet-pikante paprika is afkomstig uit de regio Murcia, gelegen in het Zuidoosten van Spanje. De paprika heeft een intense rode kleur. Het is een klassieker in de alledaagse Spaanse keuken. De zaadjes en steel worden verwijderd. Daarna worden de paprika’s gedroogd en verpulverd tot poeder.

 

Voeg deze specerij toe aan het einde van het kookproces om de zoete smaak van deze specerij optimaal te proeven. Na verhitting vervaagt de zoete smaak en proeft het poeder eerder bitter.

 

 

 

Gerookte zoete paprika

 

Het poeder werd gemaakt van de ‘La Vera’ paprika. Deze paprika komt oorspronkelijk uit de regio Extremadura Spanje.

 

Deze 100% biologische zoete paprika wordt na het oogsten boven berkenhout gerookt.

 

Slechts een kleine hoeveelheid van deze specerij volstaat om je bereidingen op smaak te brengen. Dit zoete, gerookte paprikapoeder is uitermate geschikt voor bouillon en gebakken spek.

 

 

 

Gerookte hete paprika

 

Deze specerij is aan de pittige kant. De medium-hete Spaanse pepers worden gerookt boven berkenhout op het veld waar de boeren de pepers oogsten. Hierdoor geeft deze specerij een gerookte en pittige nasmaak aan je bereidingen.

 

Deze paprika is geschikt voor een breed scala aan gerechten zoals: sauzen, marinades, dressings of gerechten waarbij een rokerige toets een meerwaarde biedt.

 

 

 

Pul biber chili vlokken

 

Deze vlokken zijn afkomstig van de Aleppo peper. Het is een basisingrediënt in de Turkse, Midden-Oosterse en Mediteraanse keuken. Daar vind je deze peper terug als tafelspecerij in plaats van zwarte peper.

 

De Aleppo peper komt oorspronkelijk uit de stad Aleppo, gelegen in het noordwesten van Syrië, vlak bij de Turkse grens. Deze stad wordt gezien als het culinair centrum van Syrië.

 

Wanneer de peper bordeauxrood kleurt is deze rijp. Na het oogsten worden de pepers half gedroogd en de zaadjes uit de pepers verwijderd. Ten slotte wordt de peper gemalen tot poeder.

 

Omdat de zaadjes uit de peper zijn verwijderd, geven deze vlokken eerder warmte af in de plaats van hete pittigheid. Het is een populaire specerij voor kip-kebab of als marinade voor kippenborst. De vlokken zijn ook ideaal om in homemade hummus en salades te gebruiken.

 

 

 

Cayennepeper

 

Cayennepeper is een echte oerklassieker en bovendien een van de meest gekende pepers in onze keukens. Cayennepeper verwijst naar de stad Cayenne, de hoofdstad van Frans-Guyana. De 100% biologisch geteelde cayennepepers van Mill & Mortar zijn afkomstig uit Spanje. Cayennepeper is pittig. Gebruik dus niet te veel in één keer van deze specerij.

 

Deze peper is geschikt om in tal van gerechten te verwerken, zoals tomatensauzen, marinades of om vlees mee op smaak te brengen.

 

 

 

Jalapeño chili vlokken

 

De meeste jalapeño's zijn in onrijpe toestand groen en kleuren rood naar mate ze rijpen. Er bestaan ook gele, oranje, paarse en zwarte jalapeño-varianten. De pittigheid van de pepers neemt toe naarmate de peper verder rijpt.

 

Deze 100% Mexicaanse jalapeño vlokken van Mill & Mortar zijn fruitig en mild van smaak. De vlokken hebben een ruige vorm waardoor ze nog wat extra kleurrijke toetsen aan je gerechten geven.

 

Deze groene specerij geeft pit aan kip, curry’s, marinades en pizza, zonder je mond te verbranden.

 

 

 

Chipotle chili

 

Chipotle pepers zijn medium-hete jalapeños, afkomstig uit Chihuahua in Mexico.

De pepers worden gerijpt tot ze een donkerbruine kleur krijgen. Daarna worden de pepers gedroogd en gerookt. Dit geeft de vlokken een zoete en rokerige smaak.

 

De vlokken zijn populair in de Mexicaanse en Midden-Oosterse keuken. Chipotle chili is ideaal als rub voor steaks en spareribs of om er een heerlijke marinade mee te maken.

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.