Hoe bewaar je verse kruiden en specerijen

Hoe bewaar je verse kruiden en specerijen

De voorbije jaren is de populariteit van kruidentuintjes enorm gestegen.
Maar hoe onderhoud je jouw kruidentuin precies?
En wat doe je met die overvloed aan kruiden in het hoogseizoen?

Lees hier hoe je jouw verse groene kruiden op verschillende manieren kan bewaren.

 

Hoe bewaar je kruiden 

Kruiden zijn verse, groene planten die je gemakkelijk zelf kan kweken. Ze overleven dus gemakkelijk in ons gematigd klimaat. Kruiden geven vooral een vers en fris gevoel aan gerechten. 

 

 

 

Gedroogde kruiden

Je bewaart kruiden gemakkelijk droog. Leg de blaadjes of stengels op een droge doek gedurende ongeveer twee weken. Draai de blaadjes of stengels geregeld om. Wanneer ze gemakkelijk verkruimelen weet je dat ze droog genoeg zijn. Bewaar ze dan op een donkere droge plaats in een doosje. Gedroogde groene kruiden blijven 1 tot 2 jaar goed.

 

 

 

Ingevroren kruiden

Na het invriezen blijven de kruiden ongeveer 1 à 2 maanden goed. Daarna verliezen ze hun smaken en aroma’s.  Je kan kruiden zowel volledig als versneden invriezen. Het is belangrijk om de kruiden zo snel mogelijk na het afknippen in te vriezen voor een optimaal behoud van smaken, aroma's en voedingsstoffen. 

 

 

 

Vers bewaren

Kruidenplantjes zijn heel eenvoudig zelf te kweken. Je kunt ervoor kiezen om de plantjes uit de supermarkt te verpotten, of om vanaf nul te beginnen door zelf zaadjes te planten.

 

Verse kruiden kweek je het best op een zonnig en licht plekje. De keukenvensterbank is hier de perfecte plaats voor. Omdat kruiden in ons gematigd klimaat kunnen overleven zijn het ook geschikte plantjes voor in jouw kruidentuin.

 

Verse kruiden blijven slechts een paar dagen goed wanneer je ze in de koelkast bewaart. Wikkel de vers afgeknipte kruiden in een propere, vochtige doek. Kruiden met harde blaadjes zullen uiteraard langer bewaren dan de kruiden met zachte blaadjes. De zachte blaadjes worden snel slap en verliezen daardoor hun geuren en kleuren. 

 

 

 

Specerijen

Specerijen zijn de meest geurende, smaakvolle en aromatische deeltjes van een plant. Deze planten en specerijen komen voornamelijk voor in landen met een tropisch warm klimaat. Specerijen geven warmte, smaak en geur aan je gerechten.

 

Voorbeelden van de meest aromatische plantdeeltjes zijn: bloemknop, wortel of knol, stampers, zaad, bast of stam, …

 

 

 

Bewaring

Gedroogde specerijen blijven 2 tot 4 jaar goed mits je ze correct bewaard op een droge, koele en donkere plek. Het beste kan je ze in luchtdichte potten bewaren met donker, glas, metaal of plastiek. Stop deze potten in een droge kast weg van licht of vocht. 

 

De kleur en intensiteit van specerijen neemt af naarmate ze langer in de kast blijven staan.

 

 

Keukentip:

Leg altijd de nodige hoeveelheid specerijen op een apart bordje. Door met het potje over een stomende pot of pan te strooien kan er vochtige damp in het potje terechtkomen. Die damp zorgt ervoor dat de specerij-korrels aan elkaar gaan klitten en brokkelen

 

Hierdoor gaat de kwaliteit van de specerijen achteruit. De aan elkaar-geklitte specerijen maken het bovendien moeilijk om het volledige potje op te gebruiken. 

 

 

 

 

 

 

Reacties

  1. Herbafrost Herbafrost

    Goed artikel over het bewaren van verse kruiden en specerijen. Interessant om te weten hoe je gedroogde kruiden en specerijen het beste kunt bewaren. Voor professionele doeleinden kunnen bedrijven zoals Herbafrost kruiden zelfs invriezen, wat een handige optie is om smaak en aroma te behouden. Bezoek Herbafrost voor meer informatie hierover. Handige tips voor elke keuken!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.