ZOUT, de ultieme smaakmaker

ZOUT, de ultieme smaakmaker

Bestaan er verschillende soorten zout? Zo ja, waar zitten dan de verschillen?
En is zout echt zo slecht voor ons, of maken we onszelf maar iets wijs...

Het ene zout is het andere niet…

 

Elke zoutsoort heeft een eigen smaak. Deze hangt onder andere af van de mineralensamenstelling. Maar ook de plaats van herkomst beïnvloedt de smaak.

 

We spreken over vier soorten zout.

 

 

1. Tafelzout of keukenzout

Deze fijne zoutkorrels worden gewonnen uit de ondergrondse zoutlagen van zeeën, oceanen en opgedroogde binnenzeeën. Dit is over de meest gebruikte zoutsoort in de keuken. Het is meestal in strooibussen en strooivaatjes te koop.

 

 

2. Zeezout

Zeezout wordt verkregen door de verdamping van zeewater. Dit zout smaakt hetzelfde als tafelzout maar heeft een grovere structuur. Deze grove zoutkorrels zijn meestal te koop in kleine molentjes.

 

 

3. Keltisch zout

Dit zout wordt handmatig geoogst volgens een 2000 jaar oude Keltische methode. Deze traditie ontstond in de Guérande-streek in Bretagne, een schiereiland in het Noordwesten van Frankrijk.

 

Bij deze methode wordt het zeewater uit de Atlantische oceaan via kanalen naar ondiepe kleimoerassen geleid. Deze moerassen dienen als een soort natuurlijke zuiveringsfilter. Hierbij neutraliseren de kleimicroben de onzuiverheden in het zeewater. Het zeewater verzamelt zich in bassins waar het verdampt door de zon. Hierdoor blijven enkel de zoutkristallen over. Ten slotte scheppen de zoutwinners de kristallen handmatig op.

 

Keltisch zout vind je in de winkel meestal terug onder de benaming ‘fleur de sel’ en ‘gros sel marin’. De ideale oogstomstandigheden voor deze zoutsoort vallen in de maanden juli en augustus. Door de korte oogstperiode van Keltisch zout, liggen de winkelprijzen voor dit zout uiteraard ook hoger.

 

 

4. Himalayazout

Himalayazout is afkomstig uit een van werelds grootste zoutmijnen in Punjab, in het Noordoosten van Pakistan. Deze zoutmijn ligt aan de voet van de Himalaya en is meer dan 250 miljoen jaar oud. Je herkent Himalayazout aan de typische zalmroze kleur.

 

 

Wat zijn de verschillen tussen de soorten zout?

 

Vaak wordt gezegd dat Himalayazout en Keltisch zout de beste keuze zijn. Om te bepalen welke zoutsoort het beste is, kijken we naar de hoeveelheid aanwezige voedingsstoffen.

 

Keltisch zout bevat bijvoorbeeld veel meer mineralen dan keukenzout. Dit komt doordat de kleimicroben zich met het zout vermengen. Door het neutralisatieproces in de moerassen neemt het natriumgehalte van Keltisch zout af. Dat maakt dit zout de meest natriumarme soort. Het is dan ook natrium dat meeste de gezondheidsrisico’s van zout veroorzaakt.

 

Ook Himalayazout is een puur natuurzout dat rijk is aan mineralen. Dit zout versterkt het afweersysteem en regelt de vochtbalans in je lichaam als de beste. Deze zoutsoort wordt ook vaak als badzout voor de behandeling van acne gebruikt. Het reinigt de huid en zorgt ervoor dat de ontstoken huidcellen opdrogen en afzwakken.

 

 

Waarom is regulier keukenzout zout dan een minder goeie keuze?

Tafelzout of keukenzout zijn geraffineerde zoutsoorten. Dat wil zeggen dat vrijwel alle mineralen uit het zout zijn gehaald. 

 

 

Is zout écht zo slecht als we denken?

 

Bij veel mensen heeft zout een kwalijke reputatie. Maar is zout echt zo’n kwaadaardig monster… Of maken we onszelf iets wijs?

 

Ons lichaam heeft sowieso zout nodig om optimaal te functioneren. Zout regelt de vochtbalans in ons lichaam. Het zorgt ervoor dat we de juiste hoeveelheid vocht opnemen en afvoeren, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Verder regelt zout onze bloeddruk en bevordert het ons zenuwstelsel.

 

Overmatig zoutgebruik leidt echter tot een aantal lichamelijke klachten. Het brengt ook verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee.

 

Zout verhoogt de bloeddruk omdat het lichaam meer vocht vasthoudt. Door die verhoogde bloeddruk hebben vooral ouderen en mensen met overgewicht meer kans op het krijgen van hart- en vaatziekten.

 

Een te hoge zoutinname leidt ook tot een hogere kans op nierproblemen. De nieren zorgen ervoor dat het te veel aan zout via urine of zweten het lichaam verlaat. Door een hoge zoutinname moeten de nieren harder werken. Hierdoor bestaat de kans dat de nieren beschadigd raken.

 

 

Een ‘gematigde’ hoeveelheid zout is dus cruciaal om je lichaam in balans te houden.

Verschillende voedingscentra adviseren om de grens van 6 gram zout per dag niet te overschrijden. Dit is natuurlijk slechts een gemiddelde. De aanbevolen zoutinname verschilt van persoon tot persoon. Jouw persoonlijke zoutbehoefte hangt af van je fysieke activiteiten en de hoeveelheid vocht je gedurende de dag binnenkrijgt.  

 

 

Waar op letten om minder zout gebruiken?

 

Vaak gaan we ervan uit dat zout super cruciaal is om onze gerechten op smaak te brengen.

 

FABEL, er zijn zoveel verschillende kruiden en specerijen waarmee te experimenteren valt.

 

We leven in een moderne tijd waarin we massaal genieten van take-away en kant- en klare maaltijden. Hierdoor krijgt ons lichaam onbewust te veel zout binnen. Kant- en klare maaltijden geven ons namelijk weinig tot geen zicht op de hoeveelheid zout dat erin verwerkt zit.

 

Zelf koken is dus zeker een goeie oplossing om jouw zoutinname te balanceren.

 

 

Salt of Hearts

 

Minder zout gebruiken tijdens het koken?... Hoe doe je dat?

 

De Salt of Hearts blend van Mill & Mortar bestaat uit verschillende ingrediënten waaronder slechts 15% zout.

 

Deze biologische bestseller bevat onder andere geroosterd sesamzaad, koriander, suiker, gedroogde paddenstoel en een snuifje peper.

 

Door de andere basissmaken – zuur, zoet, bitter umami en pikant – te versterken en perfect uit te balanceren, hoef je maar weinig zout toe te voegen om de smaak van je gerechten tot een hoger niveau te tillen.

 

Deze blend is ideaal voor dagelijks gebruik in de plaats van regulier keukenzout. Dit zout voelt aan als klassiek zout, zowel tussen de vingers als op de tong.

 

Ontdek alle zoutblends van Mill & Mortar:

Zwarte zoutvlokken

Zoutvlokken geïnfuseerd met Citrusolie

Rozen Zout

Piramide Zoutvlokken

Gerookte Zoutvlokken

Zoutvlokken met Eekhoorntjesbrood

Piramide Zoutvlokken

Salt of Hearts

 

-

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.