Wat is gevriesdroogd fruit?

Wat is gevriesdroogd fruit?

Hoe zit dat? Wat is gevriesdroogd fruit?

Je ziet het intussen links en rechts verschijnen, zogenaamde 'gevriesdroogde voeding'. Maar wat betekent dat? En is er een verschil met 'gewoon' drogen? We lijsten het graag even voor je op!

 

Wat is vriesdrogen?

Het grote verschil tussen gedroogd fruit en gevriesdroogd fruit heeft te maken met het water dat in het fruit bewaard blijft. Bij vriesdrogen wordt het water namelijk uit het fruit getrokken. Dit is niet het geval bij 'gewoon' gedoogd fruit.

Tijdens het vriesdrogen wordt het fruit snel bevroren naar een temperatuur van -60°C tot -80°C. Vervolgens wordt het vacuüm getrokken waardoor het water uit het fruit wordt onttrokken. Dit maakt dat het gevriesdroogd fruit luchtig, knapperig en heel licht is. Bovendien blijven - net zoals bij diepvriesfruit - de smaken en voedingswaarden behouden. Gevriesdroogd fruit is dus even gezond als vers fruit! Nog een voordeel: gevriesdroogd fruit is lekker lang houdbaar. 

 

Wat is er zo goed aan vriesdrogen?

  • Het is heel handig als tussendoortje. Gezond én lekker.
  • De voedingswaarden blijven behouden, je hebt nog steeds alle voordelen van fruit.
  • Maar dan het gemak van een voorverpakte snack.
  • Je kan het toevoegen aan gerechten zoals granola- en mueslirepen, nougat en meringue voor een extra toets of als natuurlijke kleurstof.
  • Heel lekker om je ontbijtgranen te pimpen. Perfect om je dag te starten!

 

Verschil tussen gevriesdroogd en gedroogd fruit

Het klinkt misschien niet zo maar er is een groot verschil tussen drogen en vriesdrogen. Bij het drogen van fruit is niet al het vocht uit het fruit verdwenen waardoor het nog steeds sappig en zacht is. Het vriesdrogen van fruit ontneemt alles van vocht dus het fruit is zeer licht en knapperig.

 

Ook de kleur na het drogen en vriesdrogen verschilt. Zo zie je bij het drogen van fruit dat de kleur een stuk anders is dan het originele stuk fruit. Zo is een rozijn bijvoorbeeld helemaal anders dan een druif van smaak en uitzicht. Door te vriesdrogen blijft de originele kleur behouden. Vriesdrogen behoudt de smaak ook veel beter dan drogen. De originele frisheid van het fruit blijft aanwezig!

 

Er zijn natuurlijk ook bepaalde fruitsoorten die beter zijn om te vriesdrogen en omgekeerd. Vijgen, dadels, druiven en pruimen zijn beter om te drogen terwijl aardbeien, mango's en frambozen beter zijn om te vriesdrogen.

 

Had je al de kans om het gevriesdroogd fruit van 5th Season te proeven? De mango & framboos fruit snack is mijn persoonlijke favoriet. Perfecte tussendoortje in de namiddag.

Reacties

  1. Karine Van Looveren Karine Van Looveren

    Is er een bepaalde voedingsmiddelenwetgeving waar het gevriesdroogd fruit onder valt en aan bepaalde eigenschappen moet voldoen ?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.