Matcha thee, wat is het?

  • Geplaatst op
  • Door Robbe
  • Geplaatst in matcha
  • 0
Matcha thee, wat is het?

Wat is matcha?

Matcha thee

Je dag begin je goed met een kopje matcha thee! Matcha thee is Japanse groene poeder thee. Het wordt gezien als dé superfood onder superfoods. Je weet ongetwijfeld al dat groene thee gezond is. Matcha thee kunnen we groene thee 2.0 noemen. Het bevat 137 keer zoveel antioxidanten als groene thee.

 

Geschiedenis van matcha

Hoelang is er al sprake van matcha? Wel, bij de Japanners maakt het al sinds de 12de eeuw deel uit van hun leven. Een tijdje dus. Al meer dan 800 jaar lang wordt matcha thee gedronken. Het is begonnen toen een Japanse monnik de thee, toen als blokjes, naar Japan bracht.

 

Verschil groene thee en matcha

Wat is nu het verschil tussen groene thee en matcha thee? De kweek en bewerking van de blaadjes. Matchaplanten worden op het einde van hun groei in de schaduw gezet. Daardoor gaan ze een groenere kleur krijgen. Erna worden ze vermalen met stenen tot een groen poedertje.

 

Bereiding van matcha

Matcha thee maken is simpel. In een paar stappen is de klus geklaard.

  1. Schep 1 bamboelepel matcha in een kom. Klop de matcha zachtjes op met een matchaklopper. Zo zal hij straks beter schuimen.
  2. Voeg een half kopje (75ml) water toe. Best geen kokend water. Water van 80°C is ideaal.
  3. Klop de matcha op in een 'M' beweging tot er een groen schuimlaagje ontstaat.
  4. Geniet met volle teugen van je matcha thee. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

 

Matcha receptideeën

Matcha kan je dus uiteraard als matcha thee drinken. Maar er zijn nog manieren om matcha te consumeren. Zo kan je het toevoegen aan yoghurt, fruitsap en chocolademelk. Telkens een andere ervaring. 

 

Matcha zout

Heel simpel. Ideaal als zoutvervanger of rub.

Wat heb je nodig?

 

Aan de slag!

Meng het zout en de matcha samen in een kommetje. Bewaar het in een potje op je aanrecht. Je kan matcha zout tot 6 maanden bewaren.

Geniet!

 

Matcha pannenkoeken

Wat heb je nodig?

  • 1 kopje bloem
  • 2 el Whisk Culinary Matcha
  • 2 el suiker
  • 2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 1 kopje melk
  • 2 el gesmolten, ongezouten boter
  • 1 ei
  • Boter voor in de pan

 

Aan de slag!

Meng de bloem, matcha poeder, suiker, bakpoeder en het zout in een kom. Meng in een grotere kom de melk, boter en het ei en klop tot een luchtig beslag. Voeg de droge ingrediënten toe en klop alles goed door elkaar.

 

Verhit de pan op middelhoog vuur en vet in met de boter. Lepel het beslag op de pan en strijk het vlak. Bak tot het oppervlak van de pannenkoek bubbels krijgt. Dit zal ongeveer 1 à 2 minuten zijn. Draai de pannenkoek om en bak nog 1 à 2 minuten. Ga zo door met de rest van het beslag.

 

Ready!

 

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.