Scoville-schaal

Scoville-schaal

De Scoville-schaal. Wat is dit precies?

De Scoville-schaal

Je hebt dit waarschijnlijk al zien staan op een flesje chili saus of een potje cayenne peper. De Scoville-schaal. Maar wat wil dit nu precies zeggen? De Scoville-schaal meet de heetheid van pepers en sauzen. Hoe groter dit getal, hoe meer liters water je zal moeten voorzien. Of beter nog liters melk, dit is vetter en zal beter helpen tegen de heetheid.

 

Hoe wordt de Scoville-waarde gemeten?

Oorspronkelijk mat men de Scoville-waarde door smaaktests te doen. Ze keken hoever gemalen peper verdund moest worden totdat de smaak niet meer scherp was. Tegenwoordig doen ze dit anders. Ze kijken naar de hoeveelheid capsaïcine die de peper bevat. Capsaïcine is de stof die ervoor zorgt dat we pijn en heetheid waarnemen. 

 

De gemiddelde Belg vindt een gerecht met een waarde van 500-1000 op de Scoville-schaal pittig. Eigenlijk is dit heel laag. Als je weet dat er pepers zijn die stijgen tot een waarde van 2.000.000. 

 

De heetste peper

De heetste peper volgens het Guinness Book of Records is de Carolina Reaper. Deze super hete peper heeft een Scoville-waarde die oploopt tot 2.200.000 SE (Scoville eenheden). Als je deze met een neutraal gezicht kan opeten dan ben je denk ik buitenaards. Om je een vergelijking te geven. De Jalapeño peper heeft een waarde van 8000 SE. Een heel groot verschil dus.

 

Wat helpt tegen pittig eten?

Je mond staat in brand? Wat moet je doen? Een aantal middeltjes kunnen je helpen tegen de heetheid.

  • Melk en andere zuivelproducten. Je weet nog dat capsaïcine de heetheid veroorzaakt? Zuivelproducten bevatten caseïne. Dit breekt de capsaïcine af. 
  • Brood, rijst en aardappelen. Zetmeel zorgt als het ware voor een afscheiding van capsaïcine en je mond. Daardoor ervaar je minder pijn.
  • Citroen, sinaasappel en limoen. Lekker zure dingen. Ook zuur helpt de capsaïcine afbreken.
  • Pure chocolade. Het hoge vetgehalte in pure chocolade helpt tegen de pittigheid. Het perfecte excuus dus om een chocolade reep te eten.

 

Wasabi

De sushi-eters onder jullie zullen wel al gehoord hebben van wasabi. Een kleine hoeveelheid hiervan op je tong doet je haren rechtstaan. Nu, wasabi wordt niet weergegeven op de Scoville-schaal omdat de scherpte veroorzaakt wordt door een andere stof. Om het moeilijk te zeggen isothiocyanaat.

 

Hou jij van pikant eten? Zo ja? Probeer dan zeker eens:

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.