Het perfecte kopje thee zetten

  • Geplaatst op
  • Door Robbe
  • Geplaatst in thee
  • 0
Het perfecte kopje thee zetten

Hoe zet je het perfecte kopje thee?

Het perfecte kopje thee zetten

Poef jij snel een zakje thee in het water? Dat kan, maar weet je dat je er veel meer kan uithalen? Zo zal je merken dat je met enkele eenvoudige tips je kopje thee nog lekkerder kan maken. Zo spelen de kwaliteit van het water, het servies, de hoeveelheid thee, de temperatuur en de trektijd een grote rol bij het zetten van thee.

 

De kwaliteit van het thee water

Ziet je kopje thee er soms troebel uit? Veel kans dat dit komt omdat je verkeerd water gebruikt. Je houdt best rekening met enkele factoren.

 

  • Droogrest en de hardheid van water zijn twee zaken die invloed hebben op je thee. Droogrest is de hoeveelheid stof die overblijft na het koken van 1 liter water. De hardheid is het aantal aanwezige stoffen in het water. De waarde van de droogrest en de hardheid beïnvloeden dus de smaak en het uitzicht van het water. We stellen dat de droogrest best <50 mg/l.
  • Algemeen kan je stellen dat de Ph-waarde of zuurtegraad van het water het best tussen de 6 en 8 ligt.
  • Ik kan me inbeelden dat je je thee wel eens zet met kraanwater. Op zich is dit niet erg maar dit kan er wel voor zorgen dat je thee er troebel uitziet. 

 

Achteraan een waterfles kan je deze begrippen terugvinden. Wij raden Spa Reine, Mont Roucous, Montcalm en Montille aan.

 

Het servies

Veel mensen durven weleens pronken met hun prachtige theekan. Maar welk servies je gebruikt speelt ook een rol bij het zetten van thee.

 

Een glazen of porseleinen theepot neemt geen smaak op van de thee. Hier kan je elke theesoort herhaaldelijk indoen. Een goeie keuze qua theepot is de One Touch teapot van Kinto. Deze theepot is heel praktisch met een zeef in het deksel om makkelijk te gieten. Het uiterlijk telt ook. Een glazen theepot oogt heel mooi want je kan telkens de thee zien.

 

Dit is niet het geval bij kleien theepotten. Kleien theepotten nemen de smaak op van thee, dus het is best dat je maar één theesoort zet in dit type pot. Ook het metaal van de ouderwetse gietijzeren theepotten heeft een invloed op de smaak van thee. Jammergenoeg, want zo'n ouderwetse theepotten geven een kitchy toets aan het theezetten. 

 

De hoeveelheid thee

Hoeveel thee gebruik je best? Meestal zal de aanbevolen dosering op de verpakking staan. In de meeste gevallen is dit ongeveer 1 koffielepel (2g) per theekopje. Zet je liever een grote kan thee? Dan raden we zo'n 4 à 5 g aan.

 

De temperatuur

Volgens de regels van de kunst heeft elke theesoort heeft een andere temperatuur nodig. Enkele theesoorten met hun beste temperatuur zijn:

 

 

Nog enkele tips bij het zetten van thee:

  1. Kook het water nooit! Bij het koken van water verandert de samenstelling met als gevolg een smaakverandering.
  2. Beschik je nog niet over een waterkoker? Koop dan met voorkeur een waterkoker waarbij je de temperatuur kan instellen. Dit vergemakkelijkt het zetten van thee.
  3. Heb je nog een oudere waterkoker of een steelpannetje? Hou hem dan goed in de gaten. Wanneer je op de bodem de spreekwoordelijke 'vissenogen' ziet dan heeft het water ongeveer 80°C.
  4. Verwarm je water nooit in de microgolfoven.

 

De trektijd

Hoelang mag thee trekken? Heel simpel, zolang je zelf maar wil! De trektijd heeft invloed op hoe sterk de thee is. Hoe langer, hoe sterker. Je mag dus zelf kiezen hoe sterk je die wilt. Hou er wel rekening mee dat de theeblaadjes minimum 15 minuten nodig hebben om hun antioxidanten af te geven. Als je ze er vroeger uithaalt dan zal de thee zeker smaken, maar je krijgt weinig antioxidanten binnen. De zakjes van Or Tea? vermelden altijd de optimale trektijd per theesoort.

 

Als je rekening houdt met al deze stappen dan heb je dé perfecte kop thee!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.